Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 20/11/2018 - 10:59

Google investerer milliarder i datacenter ved Fredericia

Stort datacenter skal huse 150 medarbejdere og kommer til at koste 4,5 milliarder kroner.

Peter Leth-Larsen/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

4,5 milliarder kroner. Så mange penge vil Google bruge på sit første datacenter i Danmark, der skal ligge på en mark i Taulov ved Fredericia.

Tilbage i 2015 købte Google de 73 hektar markjord, men mandag kunne man løfte sløret for de endelige planer. Det skriver Google Danmark i en pressemeddelelse.

- Placeringen af datacentret i Fredericia viser Googles stærke engagement i Danmark.

- Det vil skabe nye danske arbejdspladser og bidrage positivt til økonomien, både lokalt og i resten af landet, siger Malou Aamund, direktør for Google i Danmark, i en pressemeddelelse.

Planerne vækker stor begejstring hos Fredericias borgmester Jacob Bjerregaard (S), der fortæller, at arbejdet med Google har stået på i fire år.

- Jeg er enormt glad og stolt over, at det er lykkedes at få Google til at investere 4,5 milliarder kroner i Fredericia Kommune - også når man tænker på alle de arbejdspladser, det kaster af sig, siger han.

1500 mand skal nu efter planen i gang med at omdanne det store erhvervsområde til store bygninger i flere etager.

I 2020 ventes første etape af datacentret at stå klar, og når hele centret står færdig i 2021 ventes 150-250 ingeniører, elektrikere og datafolk at være beskæftiget.

Hvis man tager de afledte stillinger med i form af service og ydelser, anslås det, at Googles investering kan kaste 700 job af sig.

Google skriver, at selskabet vil matche sit elforbrug på datacentret med vedvarende energi.

Det sker ved at købe vind- og solelektricitet rundt i verden for at dække hver enhed, der forbruges.

Fagbladet Ingeniøren satte for nylig fokus på, at de store datacentre, som er på vej i Danmark, kun i ringe grad bruger den overskudsvarme, der bliver produceret.

Det er der ikke sat krav om i aftalen med Google, fortæller Jacob Bjerregaard.

- Vi kunne rigtig godt tænke os, at Google kommer ind på fjernvarmenettet med overskudsvarmen.

- Så det vil vi gøre alt for lykkes, men det kræver blandt andet, at lovgivningen er god nok, og det skal løses på Christiansborg, siger han.

Han peger blandt andet på, at der er afgifter på overskudsvarme og er en problematik om, at der ikke er nok kunder til at overtage den ekstra varme.

/ritzau/